Suni deri ilk olarak Çin’de 1400’lü yıllarda kumaşın balmumuna batırılarak yüzeyinde bir kaplama oluşturulmuş bu kumaş ile şemsiye yapmaları ile ortaya çıkmış ve ilerleyen yıllarda bu işleme “direkt kaplama” olarak isim verilmiştir.
Üretim sanayisinin ve gelişen makine dünyasının bizlere sunmuş olduğu imkânlar sonucunda suni deri imalatında Pu ve PVC kullanılmaya başlanmıştır. Pu olan ürünler Pvc olan üünlere nazaran daha pahalıdır ve daha sürdürülebilir bir dünya için daha ekolojiktir. Teknik olarak ve dış görünüm özellikleri bakımından da gerçek deriye yakın özellikler taşımaları ve özellikle de gerçek deriden daha uygun fiyatlarda olmaları nedeniyle tercih edilir.
Anlaşılacağı gibi suni deri de kendi arasında 2 gruba ayrılamktadır.
- PU suni deri olarak.
PU kaplama suni deri ürünleri; hayatımızın her alanında karşımıza çıkar, giydiğimiz kaban, oturduğumuz koltuğun döşemesinde, ayakkabılarımızda ve birçok kadın-erkek aksesuarlarında...
Suni deri veya diğer ismi ile sentetik deri, gerçek deriye göre çok daha ucuz bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Gerçek deri bilindiği gibi hayvan derisinden elde edilmektedir. (inek, keçi, manda vb.) Suni deri ise hayvan derisinden elde edilmez, PU adı verilen doğal olmayan poliüretan veya biraz daha pahalı olan polivinil klorürden yani PVC’den yani iki farklı yöntem üretilen yapay bir malzemedir.
Suni deri; kumaş bir malzemenin (poliüretan) ile kaplanması ve yüzeyinin kalitesine göre aynı % 100’e yakın deriye benzer görünüm kazandırılmış halidir. Çevre dostu, mükemmel fiziksel ve kimyasal performans, üstün dayanıklılık ve üstün özellikler taşıyabilmektedir. Bu üretim sürecine ve kullanılan malzemeye bağlıdır.
1- Gerçek deri ve Suni Deri arasındaki en önemli fark; gerçek derinin inek, manda veya keçi derisinden elde edilmesi suni derinin ise yapay olan polivinil klorür (PVC) ve poliüretan (PU) ile üretilmesidir. Peki, bunu nasıl ayırt ederiz, Gerçek deri nasıl anlaşılır?
2- Gerçek deri gözeneklidir bu nedenle suyu emer, üzerine su döktüğünüzde belli bir süre içerisinde suyu emmeye başlayacaktır. Suni deri ise sanki bir naylon gibi suyu üzerinde tutar. Suni deri suya dayanıklıdır ve özellikle lekelere karşı dayanıklıdır, az emici özelliğinden dolayı temizlenmesi daha kolaydır.
3- Suni deri daha düzgündür ve pürüzsüz bir yüzeyi vardır, ancak dokunduğunuzda plastik hissi verir. Suni deri gerçek deriyi taklit etmeye çalışan fakat hiçbir şekilde hayvan derisi içermeyen yapay bir malzemedir.
4- Gerçek deri uzun işlemler sonucunda inek, manda derisi işlenerek elde edildiği için pahalı olur, suni deri ise makine üretimi olduğu için çok daha ucuzdur ve piyasada satışa sunulan; çanta, cüzdan, kemer gibi günlük olarak sürekli kullandığımız aksesuarların %80i suni deriden üretilmiştir.
5- Gerçek deriye dokunduğunuzda deriye has olan dokuyu hissedersiniz yumuşak bir dokusu vardır. Fakat suni deri yüzeyi naylonumsudur.
6- Koku; gerçek deri kusursuz değildir, üzerinde parmak izi gibi kendine has deseni, gözenekleri, kırışıklıkları ve çizikleri olur. Damar ve desenlere sahiptir. Derinin doğal kokusunu hissedersiniz. Suni deride bu kokuyu alamazsınız kimyasal bir kokuya sahiptir.
7- Suni derinin bakımı gerçek deriye göre çok kolaydır, nemli bir bez ile silmeniz yeterlidir. Gerçek deri bakım gerektirir, deri kremleri, yumuşatıcılar, fırçalar, deri temizleyici ürünlere ihtiyaç duyulur.
Dayanıklılık; gerçek deri yaşamaya devam eder, dayanıklıdır ve zaman içerisinde daha güzel görünür, Suni deri ise kalitesine ve özellikle kullanım alanına (ev-araba koltukları gibi) göre zaman içinde çatlamalar yapabilir.
Deri Türleri Hakkında Bilgi - Video
Uyarılar
Suni Deri Kullanımı
Gerçek Deri Testi
Geldik yazımızın sonuna, en kolay yöntemi de en sona bırakmıştık. Gerçek deri nasıl anlaşılır sorusunun belki de en kolay cevabı; ateş testi. Gerçek deri örneğin bir çakmak ile yakmaya çalıştığınızda hemen yanmaz veya naylon gibi eğrilip bükülmez. Suni deriye ateş temas ettiğinde tıpkı bir naylon gibi eğilip, erimeye başlar. Duyacağınız koku, naylon yanığı gibidir.